Kaarsen maken, wij staan op de kerstfair!

7 november 2017

Weer zo'n mooie dag in onze kleurentuin!

11 augustus 2017. Robbert geeft de planten water.

De kleurentuin ligt er weer prachtig bij

 4 juli 2017

Pauzewandeling tussen de sneeuwklokjes

 Foto genomen in de tuin van De Zorgimkerij op 27 februari 2017

Zonnebloemzaden voor biodiversiteit!

Januari 2017, momenteel zijn we met man en macht aan het werk voor Bij Bewust Betuwe! Er worden duizenden zakjes gevuld met zonnebloemzaad. Leuk werk om te doen!

VEILIG WERKEN MET DE STAPELAAR! 

Beesd, 19 oktober 2016. Om veilig te kunnen werken met een elektrische stapelaar is enige ervaring vereist. Het gaat immers om een zware machine die groot letsel zou kunnen veroorzaken. Onder de deskundige leiding van Rene Blom - opleidingen leerden we werken met deze machine. Totale controle over deze machine is belangrijk voor de veiligheid en daarom werd veel aandacht besteed aan de praktijk! In onze eigen werkruimte werd een parcours uitgezet waar de cursisten verschillende behendigheidsopdrachten deden.


Kleurentuin

 Juli 2016. We zijn trots op onze kleurentuin! Tijdens openingstijden kunt u de tuin vrij te bezoeken. 

Actie in de tuin.

Maart 2016. Er wordt hard gewerkt aan onze kleurentuin en zijn niet vies van vuile handjes.

Certificaten

23 december 2015. Ons einde jaarfeest werd dit jaar aangeboden en verzorgd door de Lions Geldermalsen in de Le Melancheur in Geldermalsen, Tijdens deze bijeenkomst ontving iedere medewerker een certificaat voor een uitblinkende activiteit. Op de foto, de beste pompoenen schoonmaker!

Verbouwing

1 november 2015. De afgelopen periode heeft er een grote verbouwing plaatsgevonden op De Zorgimkerij. Onze medewerkers hebben inmiddels confortabele en overzichtelijke werkplekken. De winkel is stevig aangepakt en bij de entree vindt u nu een bonte verzameling van honingpotten, bijenkorven, bijenspeelgoed en nog veel meer.  

Voorjaarshoning

mei 2015. De echte voorjaarshoning kan weer worden geproefd. Hier zijn Daphne en Henk druk met de voorbereidingen, het ontzegelen van de raten.  

Voorjaar op de imkerij.

21 april 2015

Update naar 2015!

Goede voornemens..

.....bollen poten!

Boerderij Educatie Rivierenland

Vandaag, 20 juni 2014, bezochten 30 leerlingen van een basisschool uit Bilthoven onze imkerij. Na de kennismaking zagen ze een film over bijen waarna ze in 5 groepjes van 6 op avontuur gingen om honing te slingeren en te proeven, een kaars te maken en een bijenkasje voor solitaire bijen. De observatiekast en onze boomstam werd bezocht en...zoals hier op de foto, gingen men ook echt de bijen in met imker Joep! We kijken terug op een mooie en vooral leerzame ochtend.

Drukste dag van het jaar

Het zit er weer op, de drukste dag van het jaar, de Nationale Rode Kruis Bloesemtocht 2014. De zondag en het weekend na de bloesemtocht zal het ook druk zijn. In de maanden april en mei zijn we op zaterdag en zondag open, uitgezonderd op feestdagen. Dus misschien tot ziens!

Verzamelaarsbeurs van BIJ-zaken

Op zaterdag 29 maart 2014 werd er op de zorgimkerij een beurs van BIJ-zaken gehouden. Er stond ook een BIJzonder kunstwerk, gemaakt door een van onze vrijwilligers. Neemt u een schakeltje uit dit sociale kunstwerk, dan ontrafelt zich het mysterie voor de bloemetjes en bijtjes. Ook de aankomende weekenden kunnen bezoekers zich verwonderen rondom dit kunstwerk. Zo ook tijdens de bloesemtocht!

NLdoet

Vrijdag 21 maart 2014 was NLdoet actief op de zorgimkerij. Hier wat indrukken. Er is een haag geplant en een bijenhotel gemaakt.

Verzamelbeurs van bij-zaken

Op zaterdag 29 maart 2014 organiseren de imkers van De Zorgimkerij Lia de Leeuwen en Dick van Leeuwen een grote Bijen-verzamelbeurs op De Zorgimkerij. Heeft u verzamelobjecten, drachtplanten of andere Bij-zaken aan te bieden dan kunt u contact opnemen met Lia of Dick via info@dezorgimkerij.nl of telefonisch op 06-13735769

Personeelsuitje

Op woensdag 2 oktober 2013 hield De Zorgimkerij haar jaarlijks teamuitje. Samen met deelnemers, vrijwilligers en begeleiders reisden we af naar Leerdam waar we de glasblazerij bezochten. Door de Rotary Leerdam kregen we een boottocht over de linge aangeboden, kompleet met een hapje en een drankje! Op 2 deelnemers en de teamleider na zien we hier het voltallige team! Deelnemer Henk Renes was onze fotograaf.

 

Bijenboom

We hopen dat de bijen in de boom de winter gaan overleven. Deze foto is genomen in de zomer, kort na het afkomen van een zwerm.

Zomertijd

Wie durft het aan....:) Kom gerust een kijkje nemen op de zorgimkerij...

Zwermentijd

mei 2013. We krijgen momenteel diverse zwermmeldingen. Samen met de deelnemers trekken we er op uit om ze te scheppen. Heeft u een zwerm ondekt, bel ons gerust..06-13735769

Uitslag ballonnen actie

De ballon die de grootste afstand heeft afgelegd heeft ruim 180 kilometer in de lucht gehangen en kwam terecht in Nettersheim-Marmagen, Deutschland.

De winnaar is...

V. Ibisch! Gefeliciteerd met het honingpakket ter waarde van € 20,00! Het komt zo snel als mogelijk uw kant uit.

Op de kersen

30 april 2013. Een aantal van onze bijenkasten staan nu op de kersen..

Balonnen nieuws 8 april

Gister geen, vandaag 3 meldingen. We zijn zo benieuwd waar de resterende 89 ballonnen naar toe zijn gevlogen! Laat u het ons s.v.p. weten!

Balonnen nieuws 6 april

Vandaag zijn er 7 meldingen binnengekomen. De meeste ballonnen volgden de richting Antwerpen. Merkwaardig genoeg kregen we ook een melding uit Renkum en uit Almelo. Deze ballonnen zijn in een andere, waarschijnlijk hogere luchtstroming terecht gekomen. We krijgen leuke, positieve reacties zoals van Brenda.. Mijn naam is Brenda van der Kolk , ik ben 7 jaar en ik woon in Almelo (overijssel). Ik heb een ballon gevonden met daaraan een zakje met zaadjes van jullie ballonnenactie. Ik ga de zaadjes planten en hoop dat er hele mooie plantjes uit komen.
Dank daarvoor!

Ballonnen nieuws 5 april 2013

Vanmiddag zijn er honderd ballonnen de lucht ingegaan met daaraan een zakje bijen bloemenzaad t.g.v. ons vijfjarig bestaan. De eerste melding kregen wij vanavond al vanuit Elshout! Leuke BIJkomstigheid, ze zijn opgelaten vanuit De Els.....Deze ballon heeft ruim 20 km afgelegd!

Bijenstal in aanbouw

april 2013. Met man en macht wordt gewerkt aan de inrichting van ons nieuwe terrein. Op de foto onze nieuwe bijenstal. Hopelijk zien we elkaar op 5 of 6 april. Zie hiervoor de agenda.

Nieuwe aanwinst

Op woensdag 13 maart hebben wij bij REVABO in Geldermalsen een bouwwerk opgehaald voor onze Weissenseifener hangkorf. Een spannende onderneming. Op 14 maart lag er een dun laagje sneeuw op het dak.

Walnoten kraken

Januari 2013. Het kraken van walnoten is voor sommige deelnemers van De Zorgimkerij een geschikte winteractiviteit. In de herfst zijn de noten door hen geraapt op het landgoed. Ze zijn nu droog en geschikt om te verwerken in de acaciahoning. Wat overblijft wordt verperst tot walnotenolie. Dat wordt gedaan bij Mobipers in Zoelen. Er worden ook noten gekraakt in opdracht van Mobipers.

In 2013 bestaan we 5 jaar!

1 jaruari 2013. We hebben 2012 afgerond met een gezellige bijeenkomst op De Zorgimkerij. Er was muziek en een heerlijk stamppotbuffet. Iedereen kreeg een mooie kerstattentie mee naar huis. We hebben weer zin in een nieuw jaar. Het jaar waarin De Zorgimkerij al weer 5 jaar bestaat!

Goed uitgerust

12 oktober 2012. Direct honing vullen vanuit de roerketel. De ruim 50 kilo wegende ketel is met onze stapelaar op de tafel gezet.

Informatiezuil

12 september 2012. Rivierenland.nl schonk de zorgimkerij onlangs deze informatiezuil. Met deze zuil is het binnenkort mogelijk via internet informatie op te halen over BIJvoorbeeld bijen, de imkerij, de zorg ect. ect. De zuil is in de stijl van de imkerij opgeschilderd door een kunstenaar uit Barcelona.

Open imkerijdag succes

Afgelopen zaterdag 14 juli was de zorgimkerij open i.v.m. de landelijke open imkerij dagen. De belangstelling was, net als de vorige jaren, groot. Op de foto zien we een van de vele honingkeurmeesters van die dag...

In de bijen

Juli 2012. Jan laat zien dat de bijen nu wel wat honing verzameld hebben! Zonder pak en zonder handschoenen!

Bijen verhuizen

Vandaag, woensdag 14 juni, zijn de bijen opgehaald van het koolzaad. Helaas is er geen honing te slingeren i.v.m. het koude voorjaar. De bijen hebben genoeg voorraad, de imkers hebben pech.

Op het koolzaad

14 mei 2012. Een aantal bijenvolken staan momenteel op het koolzaad en dat levert mooie plaatjes op. Hier deelnemer Robbert naast de bijenkasten die door het hoge koolzaad niet meer te zien zijn.

Bloesemtocht 2012

Vandaag voor het eerst open tijdens de bloesemtocht. Nog nooit hebben we zoveel mensen in de imkerij gezien. De collega's hebben het onvoorstelbaar druk gehad!!

Kinderfeestjes

De zorgimkerij verzorgt ook kinderfeestjes, geschikt voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 13 jaar. Er wordt een bijenfilm vertoond en er worden bijenwaskaarsen gerold en gedompeld. Na een vers landgoedsapje met honingkoek proef je diverse honingsoorten. Achter glas kun je veilig onze de bijen bekijken. Neem voor een afspraak vrijblijvend contact op met onze imkerij op 0345-581063.

Voorjaarscontrole 2012

Deelneemster Debby aan de slag in haar nieuwe bijenpak.

"imkerij museumpje"

Samen met de deelnemers hard gewerkt aan een presentatie met imkerij materialen, noem het een"ïmkerij museumpje". Vandaag hadden we al de eerste echte kijker!

2012, Het jaar van de BIJ

Uiteraard zal onze zorgimkerij dit jaar veel aandacht besteden aan dit gegeven. We houden u op de hoogte!

Kerstfair

December 2011. Ook dit jaar hebben we weer een bijdrage mogen leveren aan de sfeer op de Kerstfair van Marienwaerdt, voor de medewerkers ieder jaar weer een hele belevenis!

Onze korfvlechters aan het werk

15 november 2011, korfvlechters Debby en Kan aan het werk

Teamuitje

Gisteravond, donderdag 3 november 2011, kreeg het team van de zorgimkerij een etentje aangeboden door de stichting Prezzent in de sfeervolle braserie Marie op Heerlijkheid Marienwaerdt.

Buntgras

Woensdag 19 oktober 2011 hebben we onder leiding van imker Tinus Kolsters uit Oostelbeers buntgras geoogst op de hei bij Middelbeers. Het buntgras zal gebruikt worden voor het vlechten van bijenkorven.

Honingproducten van Terschelling

Vanaf maandag 15 augustus 2011 is De Zorgimkerij een van de verkooppunten van de diverse honingproducten van het prachtige eiland Terschelling. Zo verkopen we de Terschellinger honingmede, honingmosterd en Lamsoorhoningbier!

Open imkerijdag 2011

Meer dan 200 bezoekers bezochten gister, zaterdag 9 juli 2011, De Zorgimkerij i.v.m. de Open imkerijdag. Samen met vrijwilligers en deelnemers werd honing geslingerd, werden er kaarsen gemaakt, de bijen en drachtplantentuin bezocht.

Drachtplantentuin

Deze foto is vandaag, vrijdag 10 juni 2011, gemaakt door een van de deelnemers. De tuin ligt er fraai bij.

Maatschappelijke stage

Scholengemeenschap De Lingeborg, afdeling groen, is in week 21 begonnen met de bouw van een 'reuze bijenkorf'. Deze korf van wilgentenen zal deel uitmaken van een bijen belevingspad.

Honingoogst

Vanaf 9 mei 2011 is de eerste fruithoning geoogst en geslingerd!

Honingkamers geplaatst

11 april 2011. De deelnemers hebben vandaag honingkamers op de bijenvolken geplaatst. Ze krijgen steeds meer de kneepjes van het imkervak onder de knie.

Bijenvolken op het fruit

4 april 2011. Alle productievolken zijn naar het fruit gebracht. De bijen staan daar voor de bestuiving en halen nectar op de kersen en peren. Eind april reizen ze naar de appels, de bessen en de aardbeien.

Solitaire bijenkastjes

Op de imkerij wordt dagelijks gewerkt aan solitaire bijenkastjes. Met bamboe van kwekerij Johan van de Perk uit Beesd, riet en ander materialen uit de natuur worden de kastjes gevuld. De kastjes zijn te koop voor slechts € 14,95

Schoolbezoek

5 april 2011. Vandaag was De Zorgimkerij te gast op de Oranje Nassauschool in Culemborg, waar we voor groep 3 en 4 vertelden over de bijen. De kinderen mochten diverse BIJ-zaken ruiken, voelen en proeven. Bijen bekijken in de observatiekast, dat werd de grootste beleving!

15 nieuwe bijenkasten

17 maart 2011 - De zorgimkerij heeft vandaag vijftien nieuwe bijenkasten in ontvangst genomen. De kasten zijn gefinancierd door de Rode Kruis Bloesemtocht en gebouwd door leerlingen van Revabo Rivierenland, het opleidingscentrum voor de bouw in Geldermalsen. We hebben € 2500,00 gekregen uit het Rode Kruis Bloesemtochtfonds voor regionale projecten. Revabo heeft deze vijftien bijenkasten gemaakt en berekent alleen materiaalkosten. We konden van het geschonken bedrag ook bodywarmers aanschaffen voor onze cliënten en medewerkers.

Zie: http://www.deweekkrant.nl/pages.php?page=1681588

Drachtplanten, (vervolg)

4 maart 2011 - We hebben weer een flinke slag gemaakt in de drachtplantentuin, waar de bijen rondvlogen, opzoek naar de sneeuwklokjes.

Honingboom (Sophora japonica)

We hebben vandaag, 17 februari 2011, een honingboom geplant op onze imkerij! Een bijzondere aanwinst.

Drachtplantentuin

Vandaag, 10 februari 2011, het vervolg op de aanleg van onze drachtplantentuin, daarbij ondersteund door.. http://www.thijsmagielse.nl

Opbrengst Kunstveiling

Zondag 16 januari 2011 heeft De Zorgimkerij een cheque ter waarde van €1500,00 ontvangen van de Juniorkamer Lek & Linge, de opbrengst van de onlangs gehouden kunstveiling. We zullen het geld besteden aan de aanschaf van een beamer met geluidsinstallatie voor onze presentaties en kinderfeestjes. Een ander deel gaat naar de aanleg van een drachtplantentuin.

Eerste kinderfeestje een succes!

Vandaag (woensdag 12 januar1 2011) is het eerste kinderfeestje gegeven op De Zorgimkerij voor 10 meiden van 8 tot en met 11 jaar. Na de kennismaking begon het programma met een bijenfilm. Daarna was er een bijenspeurtocht met "bijenopdrachten". Bij terugkomst stond er vruchtensap met honingkoek klaar, waarna er kaarsen gerold en gedompeld werden.

Donderdag 22 maart 2012, voorjaarscontrole. Van de 28 ingewinterde bijenvolken leven er nog 26! Een prachtig resultaat. Deelneemster Debby ging vandaag voor het eerst mee in haar eigen bijenpak.

Realisatie door: Raak ICT